Sharada
Image default
Aanbiedingen

Nagenoeg 50% globale loonmassa wordt over ver 10% van de werknemers verdeeld

 

Het zal geen verrassing zijn dat niet iedereen evenveel verdient. Uit een onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie is naar voren gekomen dat ongeveer 10% van alle werknemers nog net geen 50% van het totale bedrag aan loon krijgt uitgekeerd.

Nagenoeg 50% globale loonmassa wordt over ver 10% van de werknemers verdeeld

 

De Internationale Arbeidsorganisatie deed onderzoek in 189 landen, waar ze loongegevens verzamelde. Hieruit kan geconcludeerd worden dat nagenoeg de helft van het totale bedrag dat wordt uitgekeerd aan loon, verdeeld wordt over 10% van alle werknemers. In Belgie is het mogelijk om onbelast bijverdienen. 

Onderaan de lijst vind je de 20% slechts-betaalde werknemers. Zij krijgen nauwelijks 1% van de totale loonmassa. Ook opmerkelijk: als de 10% slechts-betaalde werknemers evenveel willen verdienen als hun best-betaalde collega’s, dan zouden zij 300 jaar moeten werken! Zo flexijob zorgd voor verdiensten van 6.000 Euro per jaar. 

 

Werkende armen

 

Een tragisch feit is dat het aantal werkende armen (mensen die werken, maar aan het einde van de maand bijna of helemaal niets overhouden) steeds hoger wordt. Neem je alle 189 landen in beschouwing, dan verdient de helft van werkende armen nauwelijks € 175 per maand.

 

Vervormd beeld

 

Positief nieuws is wel dat uit dit onderzoek ook blijkt dat de ongelijke verdeling op het gebied van salaris kleiner wordt. Met name in China en India is dit het geval, want deze landen groeien economisch gezien erg sterk. Op dagelijkse basis worden er in China bijvoorbeeld ongeveer 35.000 mensen uit de armoede gehaald.

 

Toch is er wel weer wat negatiefs aan te merken aan dit positieve nieuws: haal je India en China uit de data, dan blijkt dat er in de meeste landen juist het tegenovergestelde aan de hand is. De inkomensongelijkheid neemt in de overige landen namelijk alleen maar toe. 15 jaar geleden ging 53,7% van alle vergaarde rijkdom naar werknemers, terwijl dat in 2017 nog maar 51,4% was. De middenklasse kon twee jaar geleden op 43% rekenen, terwijl dat 15 jaar terug nog 44,8% was. De groep die het meest verdient, kreeg in 2017 2,2% meer.

 

Grootste misloper: Afrika

 

De inkomensongelijkheid is een globale trend. Op nationaal niveau zijn de verschillen vaak immens, vooral als je naar Afrikaanse landen kijkt. In Niger krijgt 10% van de best-betaalde werknemers bijvoorbeeld 89% van het nationale loonmassa toegeschreven, terwijl de 10% armste werknemers nog geen 0,04% verdient.

 

In Finland, Slovakije en Slovenië is juist het tegenovergestelde het geval: de 10% best-verdienende werknemers krijgt 23% loonmassa, terwijl de 10% slechts-verdienende werknemers 3% krijgt.

recruiting sites Ats Vacatures

 

https://www.dergatsjev.be/2020/01/onbelast-bijverdienen.html