Sharada
Image default
Woning en Tuin

Waar moet ik aan denken bij het maken van een nachtkastje?

Het kan een leuk projectje zijn om zelf een nachtkastje in elkaar te zetten. Om het nachtkastje volledig in elkaar te zetten, moet je een aantal stappen doorlopen. Het leuke aan het zelf maken van zo’n kastje, is dat je het zelf volledig naar eigen wens kan maken. Je hoeft niet uit een gelimiteerd aantal producten te kiezen; als jij een nachtkastje met alle materialen door elkaar heen wilt, dan kan dat.

Materiaal

Het is uiteraard belangrijk om een idee te krijgen welke materialen je wilt gaan gebruiken. Populaire materialen zijn staal en houtsoorten als MDF en spaanplaat, maar ook massief hout is een optie. Het bouwen van een nachtkastje is niet altijd even makkelijk, daarom is een houtsoort misschien handig om mee te beginnen. Het maken van een stalen nachtkastje of in ieder geval stalen onderdelen kan een lastig proces zijn. Houtsoorten als MDF en spaanplaat zijn wat gangbaardere materialen. Deze houtsoorten zijn makkelijk aan elkaar vast te maken en eventuele fouten zijn herstelbaar. 

Opties

Een belangrijk en misschien wel het belangrijkste onderdeel zijn de opties van het nachtkastje. Het bouwen van een nachtkastje is leuk, maar uiteindelijk moet het natuurlijk ook een bruikbaar meubel zijn. Wat je er mee doet is natuurlijk aan jou, want jij bent de bouwer. Handig is om van tevoren al te bedenken wat je allemaal aan het nachtkastje wilt toevoegen. Wil je een lade, twee lades, een open vak of misschien zelfs een deur. Al deze opties zijn mogelijk, maar zorg dat je hier van tevoren rekening mee houdt. Want wanneer je al te ver in het project bent, is er misschien geen ruimte meer voor om het te realiseren.

Poten

Het nachtkastje komt (waarschijnlijk) op de grond te staan, dus ook een onderdeel van het nachtkastje zijn de poten. Hierin kan veel gevarieerd worden, omdat er gewoon veel mogelijkheden zijn. Sommige nachtkastjes staan zonder poten plat op de grond, andere staan net iets boven de grond en sommige staan ook relatief hoog. Het is aan jou om te bedenken wat voor poten je aan je nachtkastje wilt vastmaken. Wil je vier rechte poten, vier schuinstaande poten, geen poten of misschien metalen poten. De poten worden aan de onderkant vastgemaakt, dus deze stap komt pas aan het einde. Let er wel op dat als je hoge poten wilt, het kastje zelf niet te hoog moet zijn omdat het anders boven je bed uit gaat steken.

Een grof stappenplan

  1. Maak een schets van het gewenste nachtkastje
  2. Bedenk welke materialen je gaat gebruiken
  3. Zorg dat het benodigde gereedschap aanwezig is
  4. Maak de basis van het nachtkastje
  5. Voeg eventuele deuren of lades toe
  6. Voorzie het nachtkastje van poten
  7. Zorg voor een goede afwerking

Te veel moeite?

Vind je het allemaal maar vermoeiend of lastig klinken? Dat is natuurlijk geen probleem. Niet iedereen vindt het interessant of zelf een nachtkastje in elkaar te zetten. Wel is een nachtkastje voor elke slaapkamer een goede toevoeging, dus wanneer je geen zin hebt om er een te bouwen kan je hier een nachtkastje uitzoeken. Hier kan je zien dat het aanbod in nachtkastjes zeer groot is en dat kan de keuze nog wel is moeilijk maken. Het is belangrijk dat je altijd voor een stijl kiest die ook past bij de rest van het interieur in de slaapkamer. Als jij bijvoorbeeld veel stoere meubels hebt en ook andere materialen gebruikt dan alleen hout of spaanplaat, dan is het bijvoorbeeld een aanrader om te kiezen voor een nachtkastje industrieel en niet voor een landelijk of klassiek nachtkastje. Doe je dit niet, dan zal geen positief effect hebben op de uitstraling van je slaapkamer.