Sharada
Image default
Aanbiedingen

De waarheid over catnip

De waarheid over catnip

Kattenkruid, catnip, kattenkruid, veldbalsemien – het maakt niet uit hoe je het noemt. Leeuwen, tijgers, panters en je gewone huis-tabby kunnen maar niet genoeg krijgen van dit geurige kruid.

Oorspronkelijk afkomstig uit Europa en Azië, wordt het muntachtige, citroenachtige, krachtige catnip – Nepeta cataria – al heel lang geassocieerd met katten. Het Latijnse cataria betekent zelfs “van een kat”. En uit onderzoek blijkt dat grote en kleine katten dol zijn op dit onkruidachtige, invasieve lid van de muntfamilie. Maar waarom houden ze zo van catnip? Is het veilig? En wat betekent het als uw kat er niet van houdt?

De effecten van kattenkruid

Het is de genetica die bepaalt of uw katachtige vriend valt voor dit neefje van basilicum en oregano. Ongeveer één op de twee katten erft een gevoeligheid voor het kruid. Maar u weet pas tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden of uw kitten een van hen is.

De aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht van catnip zit hem in de vluchtige olie, en in het bijzonder in één chemische stof in die olie — nepetalacton. In de bladeren, stengels en zaden van catnip vindt u een of twee snuifjes van die wonderlijke olie, voordat gevoelige katachtigen likken, kauwen en kop over staart rollen in kattengeluk.

De duur

Hoewel intens, is die gelukzaligheid meestal van korte duur, ongeveer 10 minuten voor de meeste katten. Voor sommigen vertaalt de euforie zich in agressieve speelsheid. Anderen worden er zacht en kalm van. Maar welke reactie uw kat ook heeft, als het plezier voorbij is, duurt het ongeveer twee uur voordat uw kat weer op kattenkruid reageert.

Kattenkruid: Speelgoed en training

Omdat katten steeds weer op catnip reageren, kan het kruid een krachtig hulpmiddel zijn bij de training. Wilt u voorkomen dat uw kat aan meubels gaat krabben? Wrijf een krabpaal in met catnip om hem aantrekkelijker te maken. Een nieuw kattenbed gekocht? Strooi een beetje van het kruid op Kitty’s kussen om het aantrekkelijker te maken voor uw katachtige vriend.

U kunt uw kat ook verrijken met catnip door kattenspeeltjes te maken. Strooi een beetje van het kruid in een oude sok en knoop de bovenkant dicht. Of doe een flinke snuf kattenkruid in een kleine papieren zak en plet de zak tot een strakke bal.

De intensiteit

De intensiteit van Kitty’s reactie op speeltjes en training wordt beïnvloed door het soort kattenkruid dat u gebruikt. Terwijl de meeste katten het kruid gedroogd of vers lekker vinden, zijn ze meestal minder geïnteresseerd in kattenkruidsprays, die over het algemeen niet genoeg nepetalacton bevatten om de meeste katachtigen aan te spreken.

Niet verslavend

Gelukkig voor de kat is kattenkruid – dat niet verslavend is en veilig kan worden gegeten – gemakkelijk te kweken in een zonnig raam. Je kunt zelfs je eigen kittentuin aanleggen met een pot kattenkruid en een pot tarwe-, haver-, rogge- of gerstegras. Niet alleen zal kitty van beide genieten, maar het hebben van zijn eigen kamerplanten kan kitty uit de jouwe houden. Als u kattenkruid direct in de tuin plant, denk er dan aan dat het, net als de meeste mint, een krachtige, soms invasieve, groeier is.

De kracht van kattenkruid duurt niet eeuwig; de essentiële oliën verdwijnen snel. Dus als u gedroogd kattenkruid koopt voor uw katachtige vriend, bewaar dan wat u niet gebruikt in de vriezer.