Sharada
Image default
Huishoudelijk

Ecologisch bouwen met een bamboe vloer

Ecologie verdient steeds meer aandacht in de bouwwereld. Dat mogen we gerust toejuichen, want duurzaam bouwen garandeert een groene toekomst voor onze kinderen. 

Bij elk nieuwbouwproject of verbouwproject zijn er verschillende keuzes die je moet maken. Zoals de materialen voor de vloerbekleding. Bamboe vloeren vormen een nieuw alternatief voor klassiek parket, tegels of laminaat. 

Wat is een bamboe vloer?

Bamboe vloeren zijn houten vloeren die van de bamboeplant worden gemaakt. De grasstengels worden geoogst, verpulverd en verwerkt tot planken. Het resultaat is een heel duurzame vloer die bovendien een lage ecologisch impact heeft.

Alle voordelen

Een bamboeparket leggen biedt volgende voordelen:

Milieuvriendelijk

Bamboe is een milieuvriendelijke grondstof omdat ze hernieuwbaar is. Deze grassoort groeit razendsnel – veel sneller dan een eik bijvoorbeeld. Er wordt meermaals per jaar geoogst. Hierdoor ligt de opbrengst per hectare hoger en de ecologische voetafdruk lager. 

Bruikbaar in natte ruimtes

Klassiek parket van eik, grenen of een andere houtsoort is gevoelig aan vocht. Daarom wordt het meestel niet gebruikt in natte ruimtes zoals wasplaatsen en badkamer. Bamboe parket heeft echter een hoge dimensionele stabiliteit. Door de manier waarop de vezels met elkaar verweven zijn, kan het veel beter tegen een hoge luchtvochtigheid. Je mag een bamboe vloer dus wel in een badkamer plaatsen.

Afwerking naar keuze

Verder verschil bamboe weinig van andere parketvloeren. Je hebt dus de mogelijkheid om de planken af te werken in een kleur naar keuze. Met olie kan je de kleur aanpassen. Verkies je de natuurlijke uitstraling van bamboe, dan is een vernis een goede keuze.

Bamboe vloer in projecten

Een vloerbekleding in bamboe is dus interessant voor woningen. Daarnaast kan het ook in de projectbouw gebruikt worden. Denk maar aan kantoren, hotels, restaurants, winkels, enzovoort. Het is overal toepasbaar.