Sharada
Image default
Woning en Tuin

Hoe kun je gordijnen automatiseren?

Welke raamdecoratie je ook kiest, u wilt dat ze gemakkelijk te openen en te sluiten zijn. ‘S Ochtends en’ s avonds kan de middag natuurlijk soms nuttig zijn. Door een kleine motor aan de gordijnroede of gordijnrails te bevestigen is het mogelijk om het systeem met één druk op de knop te activeren. Dit kan met een afstandsbediening of een app op je smartphone of tablet. Het is ook mogelijk om het systeem volledig automatisch te laten werken.

De eenvoudigste manier om gordijnen te automatiseren, is door rolgordijnen te gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit type gordijn opgerold. Normaal gesproken activeer je het systeem met draden, maar in een geautomatiseerd systeem doet een buismotor het werk voor je. Geen snoeren meer nodig, dat ziet er ook netter uit. U bent niet beperkt tot gordijnen, u kunt ook vouwgordijnen, jaloezieën of rolgordijnen automatiseren. Je hebt een echte buizenmotor nodig. Wat betreft de stroombron zijn er opties met een ingebouwde batterij of afzonderlijk oplaadbare batterijen. Het systeem hoeft niet ingeschakeld te zijn.

Wat is er mogelijk met elektrische gordijnen?

Elektrische rolgordijnen zijn het gemakkelijkst te gebruiken met een knop aan de muur of  afstandsbediening. Je hoeft dus niet in de buurt van de raamdecoratie te komen. Het werkt in dezelfde ruimte of elders in huis. Als je de gordijnen met internet verbindt, kun je de gordijnen ook buitenshuis gebruiken. Komt u bijvoorbeeld na zonsondergang thuis, dan kunt u met de app al de gordijnen sluiten.

Naast handmatige afstandsbediening kunt u het systeem ook automatiseren. Dan heb je er geen omkijken meer naar. Je hebt verschillende automatiseringsopties. Je kunt bijvoorbeeld een lichtsensor aansluiten die detecteert of het donker of licht is. Je kunt ook een timer instellen om ’s ochtends de gordijnen te openen als je moet opstaan. In de middag kunt u alle gordijnen aan de achterkant van het huis sluiten om de zon te blokkeren. Er zijn allerlei mogelijkheden wanneer je het systeem koppelt aan meerdere gordijnen en internet.