Sharada
Image default
Energie

Hoeveel kost de aanleg van een elektrische vloerverwarming?

De aanleg en installatie van elektrische vloerverwarming heeft meerder factoren die invloed hebben op de prijs. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van een laminaatvloer of een zeil al van invloed.

Voor welk systeem kies je?

Er zijn eigenlijk twee hoofdsystemen in een elektrische vloerverwarming die weer verder uitgesplitst kunnen worden. Dit is makkelijk te onderscheiden in een nat en een droog systeem. Met een nat systeem wordt bedoeld dat onder de vloer buizen lopen waarin warm water, zorgt voor de vloerverwarming. Een droog systeem is puur elektrisch en met behulp van kabels, folie of matten wordt de vloer verwarmd.

Het is aan te raden om voor een droog systeem te gaan

Bij een nat systeem moet vaak de vloer worden opengebroken, ook wel gefreesd genoemd, om de buizen aan te leggen waarin warm water wordt vervoerd. Het vervelende is ook dat je altijd afhankelijk bent van een CV ketel die de vloer dient te verwarmen en die is ieder jaar onderhevig aan onderhoud. Gelukkig is dit met een droog systeem niet het geval.

Naast onderhoudsgevoelig gaat een natbouwsysteem ook makkelijker stuk

Ook is het mogelijk dat er veel stuk kan gaan bij een natbouw systeem. Terwijl met een droogbouwsysteem, vooral eentje met matten, er nauwelijks iets stuk kan gaan. Hoogstens de thermostaat en die is makkelijk te vervangen.

Ook de oppervlakte van de vloer is belangrijk

Als je dan kiest voor een droogbouw systeem, voor welk soort systeem kies je dan? Ook de oppervlakte van jouw vloer is belangrijk. Hoe groter het oppervlak, hoe meer het zal kosten. Er zijn vrij veel variabelen die de kostprijs van jouw vloerverwarming flink op kunnen laten lopen. Een ding wat wel zeker is, dat een droogbouwsysteem bij de installatie en bij het onderhoud veel goedkoper is.