Sharada
Image default
Kinderen

Waarom is buitenspelen zo goed voor de ontwikkeling van je kind?

Kinderen spelen steeds minder buiten. De oorzaak voor deze trend is dat er steeds meer ontwikkelingen komen in de technologie. Steeds meer kinderen zitten binnen voor een beeldscherm en zijn steeds minder buiten te vinden. Dit is heel zonde, want buitenspelen heeft alleen maar positieve effecten. Voor de ontwikkeling van je kind is het ook beter om zoveel mogelijk buiten te spelen. Als ouder is het belangrijk om je kind te stimuleren om dit te gaan doen, of om dit ook te gaan verplichten. Ben je als ouder benieuwd naar de positieve effect? Verder in dit artikel worden een aantal positieve effecten genoemd.

Gezondheid

Buitenspelen en bewegen is heel goed voor de gezondheid van kinderen. De afgelopen jaren is naar voren gekomen dat er steeds meer kinderen op jonge leeftijd kampen met gewichtsproblemen. Dit komt door slechte voeding, maar ook door weinig beweging. Buitenspelen zorgt ervoor dat een kind zijn of haar beweging krijgt en het blijkt ook goed te zijn voor de weerstand. Ook op latere leeftijd blijkt er een lagere kans zijn op hart en vaatziekten en diabetes als er op jonge leeftijd genoeg wordt bewogen. Een argument van ouders en kinderen om niet buiten te spelen is omdat het gevaarlijk kan zijn. Toch blijkt dat dit helemaal niet zo is. De kans op breuken of andere ziekten is niet groter als je buiten gaat spelen. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Dus zorg ervoor dat je als ouder de mogelijkheden tot problemen aan de gezondheid voorkomt. Dit kan je doen door je kind te laten spelen op een veilige locatie of door bijvoorbeeld te zorgen voor goede schoenen voor je kind. In de praktijk blijkt dat kinderen met te grote, te kleine of zwakke schoenen meer ongelukken hebben dan andere kinderen. Een goed kwalitatief zittende kinderschoen van Shoesme is daarom zeker een aanrader.

Motorische ontwikkeling

Voor de motorische ontwikkeling is het ook goed als je kind gaat buiten spelen. Lekker klimmen, springen, gooien, schommelen, balanceren of andere activiteiten ondernemen is goed voor de motorische vaardigheden van je kind. Dit zorgt er ook voor dat er ongelukken in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Sociale interactie

Voor kinderen is het ook goed om samen met vriendjes of vriendinnetjes buiten te spelen. Dit is voor de sociale ontwikkeling van je kind goed. Je kind leert om te communiceren met andere kinderen en ontwikkelt zich in bepaalde sociale vaardigheden. Je kan denken aan emotionele vaardigheden en sociale vaardigheden als praten, zelfbewustzijn en empathie. Ook voor het zelfvertrouwen van je kind is het goed om buiten te spelen. Door bepaalde dingen te ondernemen heeft je kind steeds meer zelfvertrouwen om nieuwe dingen te proberen.

Plezier

Een kind wordt ook blijer en vrolijker van buitenspelen. Uit een bepaalde studie kwam naar voren dat meer dan tachtig procent van de kinderen in Nederland blij en vrolijk wordt van buitenspelen met vriendjes of vriendinnetjes. Als ouder is er niks leukers dan een vrolijk en energievol kind te zien.