Sharada
Image default
Health / Alternative

Bewustwording…hoe?

Bewustwording is een belangrijk begrip, ook al wordt dit door veel mensen onderschat. Maar wat houdt de term bewustwording precies in, en waarom is dit dan zo belangrijk? Die vraag wordt in dit artikel beantwoord.
Volgens de dikke van Dale houdt bewustwording in dat je inzicht krijt in een situatie, inzicht gaat over besef. Bewustwording kan op meerdere situaties en dingen betrekking hebben, op jezelf bijvoorbeeld. Wie ben ik nu eigenlijk? Welke emoties voel ik nu? Hoe ervaar ik de wereld om mij heen? Hoe kijk ik naar bepaalde situaties? Wanneer je bewustwording ondergaat op eigen vlak kom je er achter wie je nu echt bent, je wordt niet echt jezelf, want dat ben je uiteraard al, maar het gaat er hoofdzakelijk om dat je je bewust wordt van alles wat er om jou heen gebeurt.

Waarom is dit belangrijk? In de eerste plaats is dit belangrijk omdat velen zich nauwelijks bewust zijn van hun belevingswereld. Ze leven op de zo gezegde ‘’automatische piloot en doen de dingen omdat die nu eenmaal zo horen.’’ Het is natuurlijk mogelijk om nooit stil te staan bij het feit wat je nu echt in je leven wilt, bij wat voor jou echt belangrijk is, en als je hier tevreden mee bent is dit ook prima. Maar wanneer je regelmatig onzeker bent, je je in het nauw gedreven voelt, je ongelukkig bent, dan is dit heel belangrijk! Een beter mens worden begint bij er over na te denken wie je nu eigenlijk bent, wie wil je worden, wat wil je veranderen, en wat moet je veranderen om de persoon te worden die je graag zou willen zijn. Vaak hebben dit soort dingen met mindset te maken, wanneer je vertrouwen in jezelf hebt, in jezelf geloof, en als jij jezelf kunt vertellen wie je bent en wie je juist niet wilt zijn, dan kun je alles bereiken wat je wilt.
Maar hoe kan ik werken aan mij bewustwording? Dit kan op diverse manieren. Je kunt hier simpelweg hulp bij zoeken, maar ook meditatie is een mooie manier om eens goed te kunnen nadenken. Hier hoef je niet uren voor stil te zitten, je kunt actief mediteren. Het gaat er maar net om wat je zelf wilt. Jezelf goed kennen is veel lastiger dan je soms zelf denkt.