Sharada
Image default
Health / Alternative

Een gescheurde buitenband is een vervelend letsel

Wat is een buitenband en welke functie heeft deze band?

Een buitenband verbindt aan de buitenzijde van de knie het bovenbeen met het kuitbeen. Door de ligging van deze band zorgt deze ervoor dat de knie niet naar buiten kan knikken, en er zo geen O-benen kunnen ontstaan. Daarnaast helpt de buitenband de voorste en achterste kruisband met het stabiliseren van draaibewegingen van het scheenbeen ten opzichte van het bovenbeen. De buitenband van de knie is onderdeel van een zeer complex aan stabiliserende structuren aan de buitenzijde van de knie. Een buitenband letsel komt zeer zelden voor, het is een ernstig letsel van de knie. Het gaat in de meeste gevallen gepaard met begeleidende letsels, van andere banden, het kraakbeen of de meniscus. 

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde buitenband?

  Een gescheurde buitenband is in de meeste gevallen het gevolg van een ongeval of letsel. Het kan optreden wanneer er een te grote kracht tegen de binnenzijde van de knie werkt. Ook wanneer de knie een geforceerde draaibeweging maakt, waarbij de kracht naar buiten toe optreedt kan er een buitenband letsel optreden. Een opgerekte buitenband herstelt niet spontaan, en meestal gepaard met een ander letsel. Het is van belang dat het letsel snel wordt herkend. Wanneer de aandoening in een vroeg stadium herkend wordt dan kan het gemakkelijk worden behandeld. 

Welke klachten en symptomen zijn waar te nemen bij een gescheurde buitenband?

Er wordt over het algemeen veel pijn ervaren aan de buitenzijde van de knie. Bij een volledig afgescheurde buitenband van de knie is de pijn tijdens het ontstaan vaak heftig, maar de pijn is nadien afwezig. Daarnaast zwelt de knie op in de eerste uren na het ontstaan van het letsel. Nadien ontstaat er ook een gevoel van instabiliteit bij een ingescheurde of doorgescheurde buitenband. 

https://www.ocon.nl/