Sharada
Image default
Health / Alternative

Informatie over een kincorrectie

Bij mondzorg is het eerste waar mensen aan denken vaak het gebit. Toch houdt mondzorg veel meer in, één ding daarvan zijn correcties aan de kin. Er zijn mensen die geboren worden met een afwijking aan de kin, dat wil zeggen dat de kin te fel naar achter of naar voor staat. Ook dit behoort tot de mondzorg. Een afwijkende kin gaat vaak samen met een foute kaakontwikkeling en wordt het gebit erdoor beïnvloed. Dat kan een negetieve invloed hebben op de tanden en het gezicht. Wanneer er sprake is van een afwijkende kaak of kin, wordt er meestal op jonge leeftijd al gekozen voor een kaakoperatie om het probleem te corrigeren.

Wanneer deze afwijkende stand niet schadelijk is voor de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaak en kin, is een operatie niet noodzakelijk. Wel kan dat later voor negatieve gezichtskenmerken zorgt en de onzekerheden die daarbij komen kijken. Een foutliggende kin brengt de balans tussen de bovenlip, neus en kin uit evenwicht, dat zorgt voor een disharmonisch uiterlijk. Gelukkig kan dat ook op latere leeftijd nog verholpen worden met een kincorrectie.

Een kincorrectie is een chirurgische ingreep die de gezichtverhoudingen kan herstellen. Dat kan aan de hand van een correctie, een kinvergroting of een kinverkleining. Er zijn twee verschillende manieren om zo’n operatie uit te voeren. De eerste manier is het inbrengen van een prothese, daarbij wordt er een optisch effect gecreëerd zodat de kin feller naar voor lijkt te staan. De tweede manier wordt de kin, of beter het bot van de kin, daadwerkelijk feller naar voren of naar achteren geplaatst. Met een computerprogramma wordt er aan de hand van een röntgenfoto van de bestaande gezichtsverhoudingen berekend hoeveel millimeter de kin verplaatst moet worden om de balans van de gezichtsverhoudingen te herstellen. Het programma kan zelfs een predictiefoto genereren van wat het resultaat zal zijn.

https://www.orfeokliniek.nl