Sharada
Image default
Health / Alternative

Zoetstoffen in koolhydraatarme gerechten

Koolhydraatarme gerechten bevatten natuurlijk weinig tot geen suikers. In plaats daarvan worden vervangers zoals zoetstoffen aangereikt. Maar zoetstoffen in koolhydraatarme gerechten dienen natuurlijk wel natuurlijk te zijn!

 

Zoetstoffen en afvallen

Zoetstoffen worden gebruikt om af te vallen of niet dik te worden. Vanwege de zorgen over synthetische zoetstoffen zoals aspartaam is er grote interesse in de natuurlijke zoetstof stevia. Is stevia beter dan kunstmatige zoetstoffen? De Europese voedselwaakhond E F SA heeft stevia een paar jaar geleden veilig bevonden en het als bewijs daarvan een E-nummer (E960) gegeven, want een E-nummer is een bewijs van goed gedrag. Zelden is een E-nummer met zo veel enthousiasme begroet. Stevia heeft een uitstraling van klein maar dapper. Dat komt omdat het plantaardig is, het wordt gewonnen uit de bladeren van de Zuid-Amerikaanse honingplant.

 

Stevia

De stof is daardoor niet patenteerbaar. In 1999 werden steviabladeren door de E u nog afgekeurd als voedingsmiddel wegens gebrek aan gegevens over de veiligheid. Wilde planten zijn namelijk vaak giftig, dus EFSA wil flink wat studies zien voordat ze het gebruik van zo’n plant in voedsel toestaat. Sommigen dachten dat de zoetstoffenindustrie achter die afkeuring zat, omdat die bang zou zijn voor concurrentie. Mij leek die afkeuring logisch; het stond op dat moment nog niet vast dat stevia veilig was, en dan moet je geen risico nemen. Intussen is er voldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van stevia, is het goedgekeurd, en nu is het big business; CocaCola en Pepsi investeren er op grote schaal in.

 

Investering in stevia

Ze moeten wel, nu steeds meer consumenten zich zorgen maken over suiker. Suiker levert lekkere calorieën waar je gemakkelijk te veel van binnenkrijgt en dus dik van wordt. Aan suiker worden ook allerlei ziekten toegeschreven. Die zorgen zijn niet nieuw, veertig jaar geleden werd suiker al omschreven als ‘pure, white and deadly’. Daarna verdween suiker lange tijd uit het zicht omdat de nadruk kwam te liggen op de nadelige effecten van vet, maar de zorgen zijn nu weer verschoven naar suiker. Omdat mensen geen suiker willen maar wel van zoet houden, greep de industrie naar zoetstoffen zonder calorieën. Probleem is dat die vroeg of laat allemaal een slechte naam krijgen. Vandaar de opkomst van stevia. Net als bij aspartaam lijkt het vervangen van calorieën uit suiker door stevia niet te leiden tot meer trek en meer eten.

 

Kun je afvallen met stevia?

Van stevia is nog niet bewezen dat je er op de lange duur van afvalt, maar ik zie niet veel reden daaraan te twijfelen. Is natuurlijk ook veiliger? Dat is een veelvoorkomend misverstand. In Japan bleken een paar kindertjes heftige allergische reacties te hebben op stevia, ze raakten ervan buiten bewustzijn. Vermoedelijk is dat zeldzaam, want het is daarna niet meer gerapporteerd. Maar het laat zien dat ook een natuurlijke stof bijwerkingen heeft. Stevia is niet beter dan chemische zoetstoffen.

Koolhydraatarme gerechten helpen je wel bij het afvallen. Zoetstoffen ter vervanging kunnen dus ook geen kwaad. Je moet echter wel uitkijken met welke zoetstoffen je in zee gaat.

https://koolhydraatarmegerechtenvanveronica.blogspot.nl/